»Kmetije potrebujejo delovno silo. Od Trentina do Sicilije so se razmere močno poslabšale in obstaja resnična nevarnost, da bomo izgubili pridelke, ki so zdaj dozoreli na poljih.«
»Zaradi pandemije gostinstvo in turizem nista mogla zagotoviti minimalne stabilnosti, ki je obstajala prej, zato so delavci iskali nekaj drugega. Zaposlili so se kot kurirji, gradbeni delavci, skladiščniki in vozniki.«
»Zaskrbljeni smo.«
»Pri nekaterih kmetih Britanci običajno predstavljajo en odstotek delovne sile, letos pa je precej večji, pri nekaterih je med 20 in 30 odstotki.«
»Konec marca je bilo res težko videti vnaprej, toda s pomočjo čarterskih letov iz vzhodne Evrope in vpoklici lokalnih delavcev nam je uspelo. A pred nami je še dolga pot.«
»Vsi v sektorju belušev imamo enako težavo – nimamo delovne sile.«
»Mnogi so nas kontaktirali, a iz izkušenj vemo, da čeprav začnejo z veliko navdušenja, niso vajeni tega tipa dela in jih hitro izčrpa.«
»Tu sta dve veliki težavi. Delavci zaradi karantene ne morejo k nam, vključno nekateri iz tujine.«
»Druga težava pa je, da so zaprti trgi, kamor bi običajno prodali naše jagode.«
»Načeloma je tudi Nemčija, tako kot Avstrija, na dobri poti. To je seveda predpogoj za razmišljanje o odprtju meje v poletnih mesecih. Na splošno smo v tesnem sodelovanju s sosednjimi državami.«
»Želimo si, da bi v slovenskih gostilnah čim prej nazdravili ob zmagoslavju nad virusom.«
»Naših delavcev nismo odpustili, temveč smo jih prijavili za krajšan delovni čas. Gledali smo, da bomo lahko dobre delavce obdržali. Ti so seveda ubogi, ker so nemočni.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju